Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται μια πόλη καθορίζει τις χρήσεις/καλύψεις γης (land use – land cover) και κατά συνέπεια επηρεάζει τις ροές θερμότητας, το ρυθμό εξάτμισης, τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά, τη χωρική κατανομή και την ένταση των ανθρωπογενών πηγών θερμότητας και διάφορους άλλους παράγοντες που συνδυαστικά επιβαρύνουν το θερμικό περιβάλλον και εντείνουν την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Μία αστική περιοχή επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα και της αύξησης της έντασης και συχνότητας των καυσώνων. Η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει άμεσα τη θερμική άνεση σε μία αστική περιοχή, έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών αλλά και οδηγεί στην αύξηση της καταναλισκόμενης ενέργειας για ψύξη, ιδίως δε για κτίρια χαμηλής ενεργειακής απόδοσης ή/και σε περιοχές στις οποίες το θερμικό περιβάλλον είναι περισσότερο επιβαρυμένο.

Ο συνδυασμός των παραπάνω καθιστά αναγκαία τη χωρική εκτίμηση της τρωτότητας των αστικών περιοχών στην κλιματική αλλαγή σε ότι αφορά ειδικότερα την επιβάρυνση του θερμικού περιβάλλοντος. Παράλληλα η αξιολόγηση της αποδοτικότητας των μέτρων προσαρμογής δεν αρκει να γίνεται για τις παρούσες κλιματικές συνθήκες αλλά να λαμβάνει υπόψη τις κλιματικές συνθήκες του μέλλοντος.
Στο πλαίσιο του έργου ADAPT2CC αναπτύχθηκε μια πολυκριτηριακή πλατφόρμα για:
-
τη διάκριση των αστικών περιοχών σε επιμέρους αστικές κλιματικές ζώνες (ΑΚΖ)
-
την εκτίμηση της Τρωτότητας στη θερμική επιβάρυνση λόγω της Κλιματικής Αλλαγής ανά ΑΚΖ
-
την συγκέντρωση δεδομένων από περιοχικά κλιματικά μοντέλα και επίγειους σταθμούς στις τρεις πιλοτικές περιοχές μελέτης
-
την εκτίμηση της αποδοτικότητας μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ανά ΑΚΖ στο παρόν και στο μέλλον